............Klub CaliVita - Natura Online

ProbioBalance - pałeczki kwasu mlekowego

73.00PLN

PROBIOBALANCE - życie w równowadze.
Dobroczynne probiotyki.

W ostatnim czasie wzrosło zainteresowanie zależnością pomiędzy mikroflorą bakteryjną jelit a ludzkim zdrowiem. Najnowsze badania znacznie powiększyły obszar wiedzy na ten temat. Jelito grube do końca XX wieku było postrzegane jako miejsce wtórnej absorpcji wody, jonów oraz zagęszczenia niestrawionego pożywienia.

SUPLEMENT DIETY

Funkcjonowanie jelit i stan zdrowia ludzkiego organizmu są ściśle powiązane, głównie ze względu na wielkość zachodzących tam procesów biochemicznych. Występowanie bakterii produkujących szkodliwe substancje (np. toksyny, metan, amoniak, itd.) może być przyczyną wielu chorób. Procesy te mogą być skutecznie hamowane przez tzw. przyjazną probiotyczną mikroflorę jelit. Probiotyki to żywe drobnoustroje, które korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Mikroorganizmy te potrafią przetrwać niszczące działanie kwasu żołądkowego, kwasów żółciowych i enzymów trawiennych, są zdolne do kolonizacji i rozwoju w jelitach.

Probiotyki wykazują wszechstronne właściwości:

  • wzmacniają aktywność układu immunologicznego (ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się w błonie śluzowej jelit);
  • zapobiegają namnażaniu się drobnoustrojów patogennych poprzez: wytwarzanie kwaśnego środowiska, konkurencję z innymi patogenami o substancje odżywcze i miejsce "przyczepności" (adhezja) do powierzchni nabłonka śluzówki;
  • mogą wspomagać wchłanianie niektórych składników pokarmowych;
  • stymulują właściwą perystaltykę jelit szczególnie u starszych osób;
  • wytwarzają wiele witamin, np. witaminę K, witaminy z grupy B (niacynę, tiaminę, ryboflawinę, kwas pantotenowy;
  • zwiększają dostępność pierwiastków: miedz, cynk, wapń, żelazo, mangan
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy;
  • i inne.

Według najnowszego stanu wiedzy w jelitach żyje od 400 – 500 różnych gatunków mikroorganizmów. Ogólna masa bakterii jelitowych występujących w organizmie człowieka wynosi od 1-1,5 kg.

Skład flory bakteryjnej jelit (gatunki, liczba) ma decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Powszechnie wiadomo, że ok. 80% wszystkich komórek immunologicznych organizmu znajduje się w przewodzie pokarmowym, dlatego też tak ogromne znaczenie ma utrzymanie równowagi mikrobiologicznej.


Korzystną mikroflorę jelit tworzą następujące gatunki bakterii: Lactobacillus (Lb.), Streptococus (Sc.) i Bifidobacterium (B.). Warto wspomnieć, że tylko niektóre gatunki wykazują właściwości probiotyczne, m.in.: Lactobacillus acidpophilus, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium longum.

Przewód pokarmowy płodu jest jałowy. W momencie, gdy dziecko opuszcza ciało matki po raz pierwszy kontaktuje się z bakteriami w kanale rodnym. Formowanie się flory bakteryjnej przewodu pokarmowego noworodka rozpoczyna się w czasie pierwszych godzin po narodzeniu i jest zależne od składników zawartych w mleku matki (jeden z najistotniejszych powodów przemawiający za karmieniem piersią). Spożywanie mleka matki wpływa na rozwój pożytecznych bakterii, które mogą stanowić nawet 95% flory jelitowej noworodka. Włączenie do diety mieszanek, a w późniejszym wieku wpływ innych szkodliwych czynników, powoduje znaczny spadek korzystnych mikroorganizmów.

Skład naszej flory bakteryjnej nie jest stały, lecz ulega nieustającym zmianom. W przewodzie pokarmowym mogą być również obecne szkodliwe bakterie. Niektóre z nich mają wyłącznie niekorzystny wpływ na organizm, natomiast inne (tzw. ,,dwulicowe'') sporadycznie mogą odgrywać pożyteczną rolę, np. synteza witamin.

Alarmujące wyniki badań wskazują, że ilość korzystnych drobnoustrojów w jelicie grubym w populacji ludzi dorosłych nie przekracza 12%, a u niektórych osób spada nawet do 1-2%.


Właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego i jego stan są bardzo istotne dla zdrowia człowieka. Mikroflora jelitowa w ciągu życia człowieka ulega zmianom spowodowanym m.in. sposobem odżywiania, stanu fizjologicznego, przyjmowania leków.

Jakie czynniki mogą niszczyć florę jelitową?

  • Powszechnie wiadomo, że flora bakteryjna w znacznym stopniu jest niszczona przez antybiotyki. Zadaniem antybiotyków jest zwalczanie szkodliwych patogenów. Jednak ich działanie nie jest wybiórcze: wraz z niekorzystnymi bakteriami równocześnie są niszczone przyjazne mikroorganizmy. Z tego powodu, po terapii antybiotykowej wskazana jest odbudowa mikroflory przewodu pokarmowego przy pomocy probiotyków.
  • Inne czynniki niszczące przyjazne bakterie to palenie tytoniu, złe nawyki żywieniowe (zbyt ostre i tłuste pokarmy) oraz często spożywany alkohol.
  • Niekorzystny wpływ na florę bakteryjną mają również mikroorganizmy występujące w różnych regionach świata, będące przyczyną tzw. ,,biegunek podróżnych'' lub inne stany towarzyszące biegunkom (np. niestrawność).
  • Należy również wspomnieć, że bardzo powszechnym czynnikiem, wywołującym zaburzenie prawidłowej równowagi bakteryjnej jest stres.

Firma CaliVitaŸ International wychodząc naprzeciw najnowszym odkryciom i oczekiwaniom klientów prezentuje nowy suplement diety – ProbioBalance. Produkt ten zapewnia utrzymanie prawidłowej równowagi mikroflory jelit i wspomaga właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w efekcie wspiera również system odpornościowy organizmu.

ProbioBalance to kompleksowa formuła, zawierająca 4 miliardy trzech różnych gatunków bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum. Ponadto ProbioBalance, oprócz bakterii naturalnie występujących w przewodzie pokarmowym człowieka, został wzbogacony w prebiotyki (fruktooligosacharydy – FOS). Prebiotyki to oporne na trawienie składniki pożywienia, stanowiące doskonałą pożywkę dla mikroflory probiotycznej (zwłaszcza, gdy brakuje odpowiednich składników pokarmowych). Najczęściej stosowane są fruktooligosacharydy, należące do grupy węglowodanów (oligosacharydów). Fruktooligosacharydy chronią kolonie drobnoustrojów przed zniszczeniem oraz stymulują ich rozwój.

Produkty zawierające probiotyki i prebiotyki nazywane są synbiotykami.

ProbioBalance jest dostępny w formie smacznych tabletek do ssania, idealnych dla osób, które mają kłopoty z połykaniem dużych tabletek.

Literatura ProbioBalance: Probiotikumok és humán egészség (Probiotics and Human Health), edited by Sándor Szakály Dr.

Mikroflorę jelitową można podzielić na:

  • patogenną (np. Shigella, Salmonella)
  • względnie patogenną (np. E. Coli, Proteus, Klebsiella)
  • dobroczynną (np. Lactobacillus, Bifidobacterium)

Wśród różnorodnych funkcji mikroflory jelitowej należy wymienić m.in.:

  • tworzenie biofilmu na powierzchni błon śluzowych jelit
  • udział w procesach trawienia i wchłaniania (zwłaszcza polisacharydów nieskorobiowych i tzw. opornej skrobi)
  • działanie troficzne na strukturę jelita (synteza krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych które są podstawowym materiałem energetycznym dla kolonocytów)
  • synteza witamin (B1, B2, B12, K)
  • zwiększenie bioprzyswajalności wapnia i żelaza niehemowego z produktów pochodzenia roślinnego
  • stymulacja układu immunologicznego oraz korzystna modulacja odpowiedzi ustroju na niekorzystne czynniki

Korzystne działanie na mikroflorę bakteryjną człowieka wywierają probiotyki, których podstawową funkcją jest przywracanie homeostazy w ekosystemie jelitowym.

Zjawiskami probiozy i interakcji pomiędzy poszczególnymi bakteriami zainteresowano się w XIX w. Paster i Jaubert opisali występowanie antagonizmu pomiędzy wybranymi szczepami bakteryjnymi. Na korzystne oddziaływanie probiotyków na organizm człowieka, po raz pierwszy zwrócił uwagę rosyjski mikrobiolog Ilija Miecznikow (1845-1916).

Twierdził on, że spożywanie produktów zawierających „bakterie mlekowe” może doprowadzić do „wszczepienia” do przewodu korzystnych drobnoustrojów, które zastąpią patogeny. Dla określenia takich drobnoustrojów, w 1965 roku wprowadzono nazwę probiotyk. Termin pochodzi od greckich słów pro biosis - dla życia. Wg definicji Fullera z 1989 r. probiotyki to żywe drobnoustroje, które dodawane do żywności oddziaływują korzystnie na organizm człowieka przez utrzymanie właściwej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Natomiast wg Schrenmeiera i de Vrese probiotyki to preparaty lub produkty, zawierające wystarczającą liczbę żywych, ściśle określonych drobnoustrojów, które wpływają (przez implantację lub kolonizację) na mikroflorę określonego obszaru organizmu gospodarza i dzięki temu wywierają korzystny wpływ na jego zdrowie.

Działanie probiotyków obejmuje m.in.:

  • przywrócenie równowagi mikroflory jelitowej
  • hamowanie rozwoju patogennych mikroorganizmów
  • kompetytywne hamowanie adhezji do nabłonka jelitowego innych drobnoustrojów, głównie patogennych
  • kompetytywne wykorzystanie składników pokarmowych niezbędnych do wzrostu i rozwoju innych patogenów, głównie patogennych
  • udział w procesach trawienia laktozy
  • immunostymulacyjne, immunomodulacyjne
  • produkcję substancji cytoprotekcyjnych i peptydów czynnościowych

Prebiotyki to składniki pożywienia, które nie są trawione, lecz podlegają procesowi fermentacji. Wykazują korzystne działanie na organizm człowieka poprzez zdolność stymulacji wzrostu i zwiększenie aktywności wyselekcjonowanych szczepów bakterii jelitowych, przede wszystkim Lactobacillus i Bifidobacterium. Potwierdzone w badaniach naukowych właściwości prebiotyczne wykazują fruktooligosacharydy (FOS), obecne m.in. w cebuli, czosnku, karczochach, porach, cykorii, pomidorach, bananach.

Skojarzone działanie probiotyku i prebiotyku to synbiotyk.

ProbioBalance, zawierający probiotyki (4 miliardy bakterii probiotycznych: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum i Lactobacillus rhamnosus) oraz prebiotyki (fruktooligosacharydy). Produkt dostępny w formie tabletek do ssania o smaku wiśniowym. 

Opakowanie zawiera 60 tabl.

UWAGA!
  • Suplement diety nie może być stosowany jako substytut  zróżnicowanej diety.
  • Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w  ciągu dnia.
  • Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i  chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
 
Skład: 
  • Żywe kultury bakterii:              4  miliardy
- Lactobacillus acidophilus
- Bifidobacterium  longum
- Lactobacillus  rhamnosus
  • Fruktooligosacharydy                25  mg



Dodaj do koszyka:

  • Model: CV0148
  • Waga: 0.075kg.
  • Wyprodukowano przez: CaliVita


Copyright © 2017 Klub CaliVita Wykonanie jusnet.pl
Strona została opracowane na podstawie fachowego piśmiennictwa, doświadczeń i opinii klientów oraz specjalistów. Strona ta jest prowadzona, zarządzana i stanowi własność firmy Górecki Sławomir, Niezależnego Dystrybutora produktów CaliVita International. Wyżej wymieniony Niezależny Dystrybutor ponosi wyłączną odpowiedzialność za poszczególne treści, jak i całkowitą zawartość strony internetowej. CaliVita International ani żaden z jej oddziałów działających w poszczególnych krajach nie ponoszą odpowiedzialności za taką witrynę. Produkty w ofercie CaliVita, występujące na tej stronie internetowej, posiadają status suplementu diety, odnoszą się do nich odpowiednie oświadczenia zdrowotne i nie mogą mieć zastosowania oświadczenia medyczne. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej. Oferowane suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.