............Klub CaliVita - Natura Online

Strong Bones Plus - mecne kości, z dodatkiem wit. D

60.00PLN

Przez cały okres życia człowieka w jego tkance kostnej zachodzą jednocześnie procesy uszkadzania, odnowy i naprawy, tzw. obrót kostny. Aktywność komórek kostnych (osteoblastów – komórek odnowy i osteoklastów – komórek ,,kościogubnych'') przyczynia się do wymiany uszkodzonej ,,starej kości'' na ,,nową kość''. W ciągu roku dochodzi do wymiany 2-10% masy kostnej.

SUPLEMENT DIETY

Masa tkanki kostnej zmienia się wraz z wiekiem. Do 20 roku życia formuje się około 90% masy kostnej. Pozostałe 10% przybywa do ok. 35 roku życia, osiągając w tym wieku szczytową masę kostną. Od 35-40 roku życia następuje już ciągły ubytek tkanki kostnej, który jest wynikiem obniżania się gęstości kości. Początkowo obniżanie masy kostnej wynosi ok. 1%  rocznie. W późniejszym okresie (u kobiet po menopauzie) wynosi od 4-8% rocznie.

Ubytek tkanki kostnej może prowadzić do osteoporozy, czyli zrzeszotnienia kości. Osteoporoza jest chorobą systemową charakteryzującą się obniżeniem masy kostnej i zaburzeniami tkanki kostnej, czego konsekwencją jest mniejsza wytrzymałość kości, która w następstwie nawet niedużego urazu może ulec złamaniu.

Strong Bones Plus to produkt, który wspiera prawidłowy stan kości. Zawiera wapń, magnez oraz witaminę D3, która zwiększa wchłanianie wapnia. Jak wszystkim wiadomo kości stanowią rusztowanie i podstawę dla naszych narządów i tkanek (miękkich części ciała). Tkankę kostną musimy odbudowywać przez całe życie. Wiemy to już od najmłodszych lat, kiedy rodzice i otoczenie zachęcają do spożywania przetworów mlecznych, zwiększania aktywności fizycznej, korzystania z promieni słonecznych.

Czynniki wpływające na osłabienie struktury kości:

  • nieprawidłowe odżywianie:
  • niska podaż składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, cynk)
  • niedobór witaminy D i K2
  • małe spożycie mleka i jego przetworów
  • nadmierne spożycie białka, szczególnie mięsa – prowadzi do obniżenia poziomu wapnia we krwi i wypłukuje wapń z kości
  • nadmierne spożycie produktów bogatych w kwas fitynowy (otręby pszenne, całe ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych) i kwas szczawiowy (szczaw, szpinak, rabarbar) – utrudniają wchłanianie wapnia
  • dieta z dużym ograniczeniem tłuszczu
  • nadmiar fosforu – pogarsza wchłanialność wapnia
  • duże spożycie alkoholu i kawy
  • mała aktywność ruchowa;
  • uwarunkowania genetyczne;
  • czynniki rasowe – osoby rasy białej i żółtej są bardziej podatni na osteoporozę niż osoby rasy czarnej;
  • choroby współistniejące;
  • hormony;
  • przewlekłe stosowanie leków;
  • palenie tytoniu;
  • starzenie się organizmu;
  • menopauza;
  • drobna budowa kostno-szkieletowa.

Kości, połączone stawami wraz z układem mięśni i ścięgien, umożliwiają wykonywanie ruchów. Są również magazynem minerałów (wapń, pierwiastki śladowe) oraz miejscem, w którym szpik kostny produkuje komórki krwi.

Szkielet dorosłego człowieka tworzy kość korową (75% kości stanowią minerały) oraz kość beleczkową (25% stanowią minerały). Kość korowa jest to kość twarda, obecna głównie w trzonach kości długich i tworzy powierzchnię kości płaskich. Kość beleczkowa występuje głównie na końcach kości długich, wewnątrz kości płaskich.

Wapń i magnez należą do grupy makroelementów. Zawartość wapnia w organizmie to około 2% naszej masy ciała. 99% tego składnika znajduje się w kościach i zębach, dlatego też jest on potrzebny do zachowania ich prawidłowej struktury. Odgrywa on ponadto ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego oraz w prawidłowej koagulacji krwi.

Największe ilości magnezu występują w kościach (ok. 60%) oraz mięśniach (ok. 30%). Jest on także obecny w przestrzeni międzykomórkowej oraz w samych komórkach. Jest niezbędny w utrzymaniu prawidłowej struktury kości oraz zębów. Odgrywa istotną rolę we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni.
Stanowi podstawowy czynnik niektórych procesów produkcji energii w organizmie. Bierze udział w syntezie białka, odgrywa rolę w przebiegu prawidłowych procesów podziału komórek, a także odpowiada za utrzymanie równowagi potasowosodowej w organizmie.

Witamina D należy do grupy steroi dów, jest rozpuszczalna w tłuszczach oraz jest stosunkowo stabilna, nie ulega rozkładowi pod wpływem podwyższonej temperatury i dłuższego przechowywania.

Termin witamina D obejmuje 3 steroidy wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyferolu: cholekalcyferol (witamina D3),  ergokalcyferol (witamina D2), 25-hydroksycholekalcyferol.

Cholekalcyferol powstaje z 7-dehydrocholesterolu obecnego w skórze ludzi i zwierząt pod wpływem naświetlania promieniami ultrafioletowymi.

Źródłem witaminy D3 są produkty pochodzenia zwierzęcego (np. ryby, mleko). Witamina D2 występuje tylko w świecie roślinnym (np. drożdże, grzyby kapeluszowe).

Witamina D jest niezbędna dla prawidłowej gospodarki wapniowofosforanowej i tworzenia kości.
Jej rola polega na: wzmaganiu wchłaniania wapnia i fosforu z pożywienia, wyrównaniu (w pewnych granicach) nieodpowiedniego stosunku tych składników w pożywieniu, pobudzaniu uwalniania wapnia z kości oraz utrzymywaniu stałego poziomu wapnia w osoczu krwi.

Składniki aktywne – 1 kapsułka:

  • Wapń ............................................... 250 mg
  • Magnez ............................................ 125 mg
  • Witamina D3 ..................................... 2,5 μg
  • Sód ................................................... 2,5 mg

Sposób użycia: 1-2 kapsułki dziennie na noc.

UWAGA!
  • Palenie papierosów, picie kawy, herbaty oraz wysokie spożycie błonnika, jak również kwas szczawiowy i fityniany obecne w niektórych roślinach (np. szczaw, rabarbar) mogą hamować wchłanianie wapnia. Wysokie spożycie białka, sodu mogą zwiększyć usuwanie wapnia z organizmu.
  • Idealna proporcja wapnia do magnezu powinna wynosić 2:1. Nowoczesne preparaty, np. Strong Bones Plus zawierają oba pierwiastki w tej proporcji.
  • Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
  • Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
  • Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
 

Dodaj do koszyka:

  • Model: CV0149
  • Waga: 0.115kg.
  • Wyprodukowano przez: CaliVita


Copyright © 2017 Klub CaliVita Wykonanie jusnet.pl
Strona została opracowane na podstawie fachowego piśmiennictwa, doświadczeń i opinii klientów oraz specjalistów. Strona ta jest prowadzona, zarządzana i stanowi własność firmy Górecki Sławomir, Niezależnego Dystrybutora produktów CaliVita International. Wyżej wymieniony Niezależny Dystrybutor ponosi wyłączną odpowiedzialność za poszczególne treści, jak i całkowitą zawartość strony internetowej. CaliVita International ani żaden z jej oddziałów działających w poszczególnych krajach nie ponoszą odpowiedzialności za taką witrynę. Produkty w ofercie CaliVita, występujące na tej stronie internetowej, posiadają status suplementu diety, odnoszą się do nich odpowiednie oświadczenia zdrowotne i nie mogą mieć zastosowania oświadczenia medyczne. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej. Oferowane suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.